Wat is IPTV?
IPTV staat voor Internet Protocol Television, dit is een naam voor televisie streams die via het internet te bekijken zijn. Bij deze TV streams heb je soms ook de optie interactieve streams te bekijken, zo kun je bijvoorbeeld verbinden met een videotheek voor films en series.
Deze zenders worden middels het internet verspreid als Live streams, deze worden verkregen van een server. Deze server is in beheer van een IPTV leverancier. Middels een software kan de leverancier deze zenders dan verspreiden en managen onder de gebruikers, dit software wordt ook wel “middleware” genoemd.
Dit middleware staat tussen TV leverancier en TV kijker in en zorgt ervoor dat de zenders geordend zijn met functies als TV Gids en VOD, de middleware zorgt ervoor dat deze zenders eenvoudig te bereiken zijn door de TV kijker. Een bekende middleware is Stalker (bekend van de Mag IPTV boxen) en Xtreamer.
De huidige bekende IPTV box merken zoals: Formuler, Mag, TVIP en Z-tron communiceren met deze middleware en zorgen ervoor dat de zenders zoals gewenst worden weergegeven.
Voordelen van IPTV:
- Je hebt een breder aanbod, zo kun je buitenlandse kanalen ontvangen die je anders niet kunt verkrijgen.
- Installatie is eenvoudig via internet zonder ingewikkelde bekabeling
Nadelen IPTV
- Afhankelijk van internet en van een server die op internet werkt.
Wat is een IPTV ontvanger?
Een IPTV ontvanger is een mediaspeler die jou toegang geeft tot Live TV, en interactieve TV. Dit doe de IPTV box door een verbinding te leggen met de server. Dit gaat dan via een link die je in de box kunt instellen. De box haalt dan de gegevens op van de Middleware (de server manager).
Elke IPTV box geeft dan ook dezelfde zenders weer met bijna altijd dezelfde mogelijkheden, het grootste verschil tussen de TV boxen zit in het gebruikersweergave en gebruikerservaring. Zo is de bediening bij elke ontvanger net wat anders en is de ene ontvanger wat makkelijker te besturen dan de ander.
Hieronder kun je een verschil zien tussen de gebruikersomgevingen van twee ontvangers.
De functies zijn in het wit gekaderd, in principe zijn deze hetzelfde maar anders weergegeven. Een verschil in bediening wat je hier ziet is dat voor TV gids er een knop op het scherm staat rechts bij Z tron (en ook op de afstandsbediening), terwijl je op de Formuler Z8 alleen een TV gids knop hebt op de afstandsbediening.
Dit zijn kleine details, waarbij de voorkeur verschilt per gebruiker. Wij laten daarom bij elk product ook de gebruikersomgeving zien naast de specificaties.
Naar wat kijk ik bij het aanschaffen van een IPTV box?
Deze vraag krijgen wij vaak. De beste IPTV box is voor iedereen net wat anders. Hierbij kun je kijken naar mogelijkheden en gebruikersomgeving zoals hierboven is beschreven. Aller eerst is het belangrijk om te weten wat voor besturingssysteem je nodig hebt, er zijn 2 keuzes: Linux en Android.
Linux besturingssysteem: Dit is meestal simpeler te gebruiken voor IPTV. Bij het opstarten van de ontvanger kun je IPTV instellen en daarna eenvoudig IPTV kijken. Naast Live TV en VOD, TV Series Radio en YouTube zijn er geen andere functies.
Android besturingssysteem: Een Android besturingssysteem zorgt ervoor dat je meerdere applicaties kunt gebruiken. Denk hierbij aan Netflix, Spotify, YouTube, Twitch, NPO gemist, Kodi etc. IPTV kijken gaat dan meestal via een speciale applicatie die door het TV box bedrijf is ontworpen en dus alleen op die box verkrijgbaar is en dus niet als app te downloaden is. Elke Android IPTV box heeft daarom net zoals bij Linux ook een eigen IPTV interface
Daarnaast zijn er enkele IPTV Box specificaties waar je op kunt letten:
Processor:
Dit is het werkkracht van de ontvanger, hoe snel het IPTV apparaat programma’s en applicaties verwerkt hangt hiervan af. Meestal is de kwaliteit afhankelijk van de producent enkele bekende producenten zijn Amlogic, Hisilicon (van Huawei), Broadcom, Intel en AMD.
De snelheid van de processor wordt uitgedrukt in Ghz per kern, maar andere factoren spelen hierin een rol zoals cachegeheugen, aantal kernen (Quadcore = 4, Octacore = 8).
De processor wordt ook weleens uitgedrukt in DMIPS, dit is het aantal nagemaakte instructies per seconde een processor aankan dit is een simpelere weergave van de snelheid van een apparaat. Wel is er een kanttekening, omdat de DMIPS nagemaakte instructies zijn is het niet altijd representatief voor jouw gebruik.
RAM:
Dit is het werkgeheugen, hoe meer werkgeheugen je hebt hoe meer werk het apparaat aankan. Daarnaast heb je ook een verschil in “DDR”. Kort gezegd is dit de efficiënte waarin het werkgeheugen werkt een DDR4 werkgeheugen behandelt taken efficiënter dan een DDR3 geheugen, waardoor DDR4 meer aankan dan DDR3.
Videokaart, resolutie en fps
De resolutie is natuurlijk ook belangrijk, wil jij 4K video’s bekijken dan heb je naast een 4K TV ook een 4K ondersteunende TV ontvanger nodig. Belangrijk om te weten is dat reguliere TV en IPTV momenteel grotendeels in Full HD worden weergegeven. Dus als jouw doel is om alleen IPTV te kijken is een Full HD IPTV ontvanger voldoende.
Wil je toch een krachtigere apparaat, omdat je zelf 4K video’s hebt of omdat je wilt voorbereiden op de toekomst dan is een 4K box met 60 fps (frames per seconds) het handigst. Een hoger aantal frames per seconds zorgt namelijk voor een vloeiender beeld. 60 fps is het hoogst haalbare fps. Ook als je voor een Full HD (1080P) ontvanger gaat is het belangrijk om voor 60 fps te kiezen.
Video decodeer efficiëntie
Naast resolutie en FPS is video-efficiëntie belangrijk. HEVC (High Efficient Video Decoding) en VP9 zijn efficiëntiestandaarden voor video afspelen. Deze standaarden zorgen ervoor dat je met minder internet en zelfs minder stroomverbruik kunt streamen. Vooral bij 4K is dit handig, omdat je dan met een zwakkere internetverbinding toch nog TV kunt kijken. HEVC komt ook goed van pas als je bijvoorbeeld TV kijkt op de camping of via WiFi.
WiFi
Wil je draadloos IPTV kijken? Zorg ervoor dat jouw apparaat WiFi ondersteunt, apparaten ondersteunen meestal 2.4 Ghz en sommigen 2.4 Ghz & 5 Ghz WiFi. Dual WiFi zorgt ervoor dat je op een minder drukke frequentie komt te zitten, waardoor jouw apparaat minder stoort met andere apparaten.
Heb je een TV box zonder WiFi? Dan kun je een WiFi adapter erbij aanschaffen.
Kan ik ook IPTV kijken op de Android TV box die ik al heb?
Als je al een (oude) Android TV box hebt kun je meestal een IPTV applicatie op de box zetten. Zo hoef je dan helemaal geen nieuwe box aan te schaffen.
Enkele apps die je kunt gebruiken op jouw Android box:
- STB emulator (pro) (TV via portal)
- GSE IPTV app (TV via m3u)
- Perfect Player (TV via m3u)
- IPTV smarters (TV via box m3u)
Een voordeel van een IPTV box ten opzichte van een Android box is wel dat de gebruiksvriendelijkheid een stuk beter is. De box is immers voor IPTV gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld bij m3u apps vaak niet terugspoelen, opnemen en terugkijken. De stb emulator kan dit wel, maar is soms crash gevoelig en wordt niet volledig ondersteunt door de afstandsbediening van jouw Android apparaat.
IPTV via Smart TV:
Heb jij een Smart Tv? Op sommige android televies kun je ook IPTV kijken via een app die je in de playstore kunt downloaden. Deze app geeft jou de mogelijkheid middels een unieke code, gelinkt aan jouw TV, om een m3u link toe te voegen via de website van de app. Deze m3u link kun je via jouw IPTV leverancier verkrijgen
Enkele bekende IPTV apps voor de smart TV:
- Smart IPTV
- Netiptv
Wat is de beste IPTV box in 2021?
Wij hebben voor jou uiteengezet wat de beste IPTV box is per voorkeur.
Zo classificeren wij de boxen op besturingssysteem, beeldkwaliteit en prijs/kwaliteit verhouding.
Kijk hier voor meer informatie over de beste IPTV box.